Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, bilişim teknolojisinde meydana gelen gelişmelerin yükseköğretim alanını temelden sarstığını söyledi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yapı Kulübü tarafından, Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi'nde (AKM) düzenlenen 'Yükseköğretim ve Yeni Gelişmeler' konulu konferansta konuşan Günay, üniversitenin bilgi için var olan bir kurum olduğunu ifade etti.
Bilişim teknolojisinin gün geçtikçe geliştiğine dikkat çeken Günay, "2000'li yılların başında özellikle bilişim teknolojisinde meydana gelen gelişmeler bütün alanlarda olduğu gibi yükseköğretim alanını da temelden sarstı. Bu gelişmeler yüzünden küreselleşme ortaya çıktı. Buna paralel olarak da rekabet daha çok önem kazandı. Teknoloji, küreselleşme ve rekabete batı kültüründe kutsal olmayan üç kuvvet denilmektedir. Çünkü bu üç faktör bütün alanları etkilemekte ve değiştirmektedir. Bu yüksek öğretim alanında da meydana gelmektedir. Gerçek dünyanın yerini sanal bir dünya aldı. Artık gerçek dünyada yerine getirmeye çalışacağınız bir çok işlemi sanal dünyada kolaylıkla bilgisayar ortamından gerçekleştirebiliyoruz." dedi.
Bu bakımdan yükseköğretimde de bu sonuçların görüldüğünü dile getiren Günay, "Bilgi tabanlı toplum, bilgi tabanlı ekonomi denilen yeni bir dönemden söz edilmektedir. Dolayısıyla bilgi önplana çıkınca, bilginin üretildiği ve öğretildiği merkezler olan üniversitelerin önemi daha çok arttı. Yükseköğretime olan talep 1980'lerden sonra özellikle çok yükseldi ve 2000'li yıllarda daha da hızla talep arttı. Çünkü bilgi, ekonominin stratejik bir sermayesi haline geldi. Yüksek öğretime olan bu beklenmedik ve tarihte görülmedik talep nedeniyle çok sayıda problem ortaya çıktı." diye konuştu.