• BIST 9780.11
  • Altın 3310.872
  • Dolar 35.9433
  • Euro 37.3974
  • Eskişehir 0 °C
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 5 °C
  • İzmir 8 °C

Yaşlı çift, çeyrek asırdır ormanları gözetliyor

Yaşlı çift, çeyrek asırdır ormanları gözetliyor
Yaşlı çift, çeyrek asırdır ormanları gözetliyor

Sıcaklıkların giderek artması orman yangınları riskini de beraberinde getirirken, orman bölge müdürlükleri, yaz boyunca 24 saat, sorumluluk alanı bölgelerde ormanları yangın kulelerinden 24 saat gözetliyor.

Eskişehir'de, sözkonusu orman kulelerin birinde görev yapan Eskişehirli Hasan (57) ve Zuriye Gökçe (56) çifti, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü'nde mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Hasan ve Zuriye Gökçe çifti, 28 yıldır, yangın kulesinden sorumluluk bölgesindeki ormanları gözetliyor. Alpu ilçesi'ndeki Çatacık ormanlarındaki Asartepe gözetleme kulesinden Eskişehir, Ankara, Bilecik, Sakarya ve Bolu bölgesindeki 80 bin hektarlık ormanlık alanı gözetleyen Gökçe çifti, bölgelerinde adeta kuş uçurtmuyor. Yıllarca ormanların adeta gözü kulağı olan Gökçe çifti, görevlerini büyük bir iş disiplini ve sorumluğuyla yürütüyor.

Yazın 6 ay boyunca günün 24 saatinde bin 700 rakımlı tepeden 5 katlı 35 metre yükseklikteki kulübeden 5 ilin ormanlarını gözetleyen Gökçe çifti, en ufak bir olumsuzluğu telsizle hemen Orman Bölge Müdürlüğü'ne bildiriyor. Birisi dürbünle bölgeyi gözetlerken, diğeri de telsizle merkeze bilgi veren Gökçe çifti, böylelikle olası orman yangınlarında da ekiplerin en kısa sürede olay yerine giderek alevlere müdahale edebilmelerine katkı sağlıyor.

Birçok kez ormanları yanmaktan kurtaran Gökçe çifti, başarılı çalışmalarından dolayı orman teşkilatı yetkilileri tarafından ödüllendirilmiş. Gökçe çiftinin yaşam biçimi de ilginç. Önemli ihtiyaçları dışında kuleden ayrılmayan Gökçe çifti, sebze ihtiyaçlarını kulenin çevresine oluşturdukları bahçeden karşılıyor. Gökçe çifti, et, süt ve peynir ihtiyaçları için küçükbaş hayvan ve tavuk besliyor. Sezon başında yağ, un, şeker ve çay gibi temel ihtiyaçlarını kulede stoklayan Gökçe çifti, ekmeklerini ise kurdukları taş fırında yaparak gideriyor.

Eşi Hasan Gökçe ile birlikte kulede görev yapan 4 çocuk annesi Zuriye Gökçe, vazifelerini en iyi şekilde yaptıklarını söyledi."Bu, benim ve eşimin yaşam biçimi oldu'' diyen Zuriye Gökçe, 28 yıldır ormanları yangınlara karşı eşiyle birlikte gözetlediğini kaydetti. Görevlerini eşiyle birlikte nöbetleşe yaptıklarını belirten Zuriye Gökçe, " Ben yemek ve çamaşır ihtiyaçları ile uğraşırken eşim görev başında kalıyor. O hayvanları otlatırken ben görevi devralıyorum. Uykuyu ise nöbetleşe uyuyoruz" diye konuştu. Bu yılki yangın felaketlerinin kendisini çok üzdüğünü dile getiren Zuriye Gökçe, insanları ormanlara ateş atmaması ve gittikleri pikniklerde yakılan ateşleri iyi söndürmeleri konusunda duyarlı olmasını istedi.

Zuriye Gökçe'nin eşi Hasan Gökçe de işlerine çok düşkün olduklarını vurgulayarak, ''Bu bizim ekmek kapımız. Yangın olduğu zamanlar 2-3 gün hiç uyumadığımız oluyor. Birimizde telsiz birimizde dürbün, sadece işimizle ilgileniyoruz" ifadesini kullandı.

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz ise Gökçe çiftinin performansından son derece memnun olduklarını, kendilerini işletmede örnek gösterdiklerini kaydetti.

Orman yangınlarına acil müdahalenin çok önemli olduğunu dikkat çeken Küçüköz, bu sebeple ormanların 24 saat boyunca gözetlendiğini ifade etti. Olası en küçük bir dumanın dahi bu kulelerden hemen tespit edilerek, en yakındaki söndürme ekibine bildirilerek acil müdahalenin yapıldığının altını çizen Küçüköz, " Bu sebeple yangın büyümeden kontrol altına alınıyor. Aksi halde yangının geç fark edilse daha fazla alana yayılacağından müdahalesi de zaman alacaktır. Bu sebeple gözetleme kuleleri çok yararlı bir görev icra ediyor. Bu uygulamanın olumlu sonuçlarını görüyoruz" şeklinde konuştu

Küçüköz, aldıkları tedbirler sayesinde Eskişehir'de bu yılın ilk üç ayında küçük çaplı üç orman yangını çıktığını, çabuk fark edilmesi ve hızlı müdahale ile sadece 4 hektarlık alanın zarar gördüğünü sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00