• BIST 9780.11
  • Altın 3310.872
  • Dolar 35.9433
  • Euro 37.3974
  • Eskişehir 0 °C
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 5 °C
  • İzmir 8 °C

Yabani meyveler, geçim kaynağı oldu

Yabani meyveler, geçim kaynağı oldu
Yabani meyveler, geçim kaynağı oldu

Eskişehir'de ormanlık alanlarda bulunan yabani meyveler, köylü kadınların adeta para kaynağı oldu. Köylü kadınlar, Türkiye'nin en iyi yabani meyvelerinin yetiştiği Çatacık ormanlarından topladıkları Kuşburnu, Alıç, Ahlat, Dağ Eriği'nin tohumlarını günlüğü 30 TL karşılığında Orman Bölge Müdürlüğü'ne satıyor. 15 gün önce başlayan ve bir ay boyuncu bu işi yapacak olan kadınlar, bu süreçte yaban meyvelerinden kişi başına 900 TL kazanacak.
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, il genelindeki ormanlık alanlarda yabanyabani-meyveler,-gecim-kaynagi-oldu.jpg meyvesi dikim projesi başlattı. Proje, boş arazilerin yaban meyveleriyle donatılmasını sağlarken, köylülerinde ekmek kapısı oldu.

Türkiye'nin en iyi yaban meyvelerinin yetiştiği Çatacık ormanlarındaki Kuşburnu, Alıç, Ahlat, Dağ eriği tohumları çıkarılmak üzere köylü kadınlarca toplanıyor. Toplanan yabani meyvelerin tohumları çıkarılarak Orman Bölge Müdürlüğüne satılıyor. Orman Bölge Müdürlüğü de her bir köylü kadının çalışmasına karşılık günlük 30 TL ücret veriyor. Köylü kadınlar, bu sayede aile bütçelerine destek sağlarken bazı genç kızlar da çeyizliklerini buradan kazandıkları paralarla almayı planlıyor.

Çatacık ormanlarındaki 'Büyük Alıç' mevkisinde Arıkaya Köylülerinin yaban meyvesi toplama çalışmalarını yerinde inceleyen Eskişehir Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, ardından kadınlarla birlikte bir süre kuşburnu ve alıç topladı.

Eskiden orman teşkilatının sadece kerestesi kıymetli olan çam ağacına önem verdiğini anlatan Aydın, "Ama şimdi dünya değişti ormancılık da değişti. Ormanlarımızda doğal olarak bulunan bu yabani meyvelerin çok değerli olduğunu anladık." dedi.

Yaban meyvelerinin hem yaban hayatı hem de insanlar için önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten Aydın, "Üstelik birçok ilacın ve kozmetik ürününün de hammaddesi." diye konuştu.

Aydın, toplanan tohumların köylülerden satın alınarak fidan üretileceğini ve yeni ağaçlandırma sahaları ile bal ormanlarına dikileceğini dile getirdi.

Bu arada, Orman Bölge Müdürlüğü önümüzdeki yıldan itibaren özellikle kuşburnu ve alıç toplamasını şehirden insanlarında katılımıyla bir şenlik havasında yapmayı planlıyor.

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00