Ankara - İstanbul arasını 3 saate düşürecek hızlı tren projesinde önemli bir adım daha atıldı.
Projenin önemli ayaklarından Eskişehir Gar geçişinin temeli atıldı. Hızlı trenle birlikte Ankara-Eskişehir arasının bir saate ineceğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu durumu esprili bir dille resmetti: "Artık, Eskişehirliler ile Ankaralılar arasındaki dünürlükler artacak. Çünkü iki şehir arasındaki mesafe 1 saate inecek. Eskiden damatlar, yılda bir kez kayınpederlerine giderdi. Şimdi ise günlük gelip gidecekler. Kayınpeder diyecek ki, 'Damat çayı koy, kahvaltıya size geliyoruz'. Bakmışsınız bir saat sonra burada. Fakat bununda bazı sıkıntıları olacak. Kızın ailesi sık sık gelip gidecek. Ama olsun varsın. Bunlara değer."
Temel atma törenine Binali Yıldırım'ın yanısıra, aynı zamanda Eskişehir Milletvekili olan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nedim Öztürk, TCDD Genel Müdürü Sülemyan Karaman da katıldı. Yıldırım törende yaptığı konuşmada, Türkiye'yi demiryolu ulaşımında daha gelişmiş bir hale getireceklerini ifade ederek, "Bu alandaki gelişmeleri yaşayacak şehirlerden başında Eskişehir geliyor. Çünkü jeopolitik bir öneme sahip. Medeniyetler kavşağı, kültür başkentimiz İstanbul, idari başkentimiz Ankara ve deniz ticareti ile dünyaya açılan İzmir'in kesiştiği noktada. İşte hızlı tren projesinin ehemmiyeti de burada yatıyor." ifadesini kullandı.
Bakan olarak atandığında Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla ilk ele aldıkları projenin hızlı tren olduğunun altını çizen Yıldırım, "O gün projenin yapılabilmesi güç gibiydi. Ama çalıştık ve bunu başardık. Projeyi gerçekleştirebilmek için maliyet rakamlarını alçak tuttular. İşi 30 milyon dolardan başlattılar. Projenin bu parayla bitmesi mümkün değildi. Bizde bunun için harekete geçtik ve projeyi başlattık." diye konuştu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, Eskişehir'in bu tür projelerle daha önemli bir kent olduğunu göstereceğini ifade etti. Eskişehir için gerekli her türlü plan ve projelerin hayata geçirileceğini kaydetti. Bu sırada, protokol tribününde oturan Bakan Yıldırım, kabineden arkadaşı Unakıtan'a, "Ağanın eli tutulmaz." diye seslendi. Unakıtan, ise " Artık bakacağız. Artık, daha güzel şeyler yapacağız." cevabını verdi. Konuşmaların ardından Yıldırım ve Unakıtan, hızlı tren projesinde önemli bir adım olan Eskişehir Gar geçiş projesinin temelini attı.
Türkiye'nin ilk hızlı treninin üretiminde son teknolojiler kullanıldı. Saatte 250 kilometre hız yapabilen tren 17,5 milyon Euro'ya mal oldu. 6 setten oluşan vagonlar, business ve ekonomi vagonları olarak ayrı ayrı dizayn edildi. Tek seferde toplam 419 yolcuyu taşıyabilen trenin koltukları 55 business, 354 birinci sınıf, 2 özürlü, 8'i de kafeterya için monte edildi. Hızlı trenin Esenkent-Polatlı arasındaki deneme sürüşlerine de temmuz ayında başlandı. ıÜüTrene yolcuların ağırlığına eşdeğer olarak her biri 80 kilogram ağırlığında toplam 417 kum torbası yerleştirildi. Böylece hızlı trenin boş ve dolu olduğu farklı durumlara ilişkin duruş mesafeleri ölçüldü. Saatte 60 kilometre hız ile başlatılan deneme sürüşlerinde maksimum hız olan 250 kilometrenin yüzde 10 fazlası olan 275 kilometre hıza ulaşıldı. Sırasıyla Polatlı-Biçer ve Biçer-Hasanbey arasında da devam edecek deneme sürüşlerinin yaklaşık 3 ay devam etmesi bekleniyor. TCDD Genel Müdürlüğü, deneme sürüşlerinin ardından yıl sonuna kadar hızlı trenle yolcu taşımacılığına başlamayı planlıyor. Hızlı tren yolcu taşımacılığına başladığında Ankara-Eskişehir arası demiryolu ulaşımı 3 saatten 1 saat 10 dakikaya inecek.
HIZLI TREN ESKİŞEHİR GAR GEÇİŞİ PROJESİ
9 Eylül 2009 tarihinde bitirilmesi öngörülen ve öz kaynaklarla toplam 63 milyon YTL' ye gerçekleştirilecek geçişin uzunluğu 3 bin 400 metre olacak. 2 bin 240 metresi kapalı kesit bin 160 metresi ise U kesitli yarmadan oluşan tünel içinde 2 adet hızlı tren hattı, 2 adet konvansiyonel hat ve 1 adet yük hattı olmak üzere toplam 5 hat yapılacak. Projenin hayata geçmesiyle kenti adete ikiiye bölen demiryolu hattının büyük kısmı yer altına alınarak, hızlı tren ve konvansiyonel trenlerin daha güvenli geçişi sağlanacak. Böylelikle ulaşımı daha hızlı bir hale gelecek. Ayrıca, yük birimleri Hasanbey'e taşınarak burada lojistik köy kurulacak.