Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, kızılçam ormanlarında görülen ve ağaçların kurumasına neden olan çam kese böceklerine karşı, terminatör böceklerini harekete geçirdi.
Laboratuvar ortamında üretilen terminatör böcekler sayesinde çam ağaçlarını yiyerek kurutan çam kese böcekleri yok edilecek. Böceklerden 500 tanesi kentteki kızılçam ormanlık alanının yoğun olarak bulunduğu bölgelere bırakıldı. Verimli sonuç alınması halinde binlerce terminatör böcek önümüzdeki günlerde doğaya bırakılacak.
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, çam ağaçlarının uç sürgünlerinde beyaz keseler oluşturarak, önce ağaçların büyümesini durdurup, ardından kurumasına neden olan çam kese böceklerini yok etmek için bir yıl önce harekete geçti.
Doğaya zarar verdiği için ilaçla mücadeleden uzak duran Orman Müdürlüğü, ilk önce böceği böcekle yok etme metodu olan biyolojik çalışma başlattı. Çalışma süresince çeşitli yöntemler deneyen müdürlük, Latince adı Calosama Sycophanta olan ve ormancılık camiasında terminatör olarak adlandırılan böceklerin, yırtıcı böcek olarak tanınan çam kese böceklerini daha lavra döneminde yiyerek beslendiğini belirledi.
TERMİNATÖR BÖCEKLERİNİN HERBİRİ YAŞAMI BOYUNCA 400 KADAR ZARARLI ÇAM KESE BÖCEĞİNİ YOK EDİYOR
Doğada, 3 - 4 yıl yaşayan terminatör böceklerinin her birinin yaşamı boyunca 400 kadar zararlı çam kese böceğini yok ettiği tespit edildi.
Yapılan denemelerde olumlu sonuç alan Orman Müdürlüğü, bunun üzerine laboratuvar ortamında terminatör böceği üretmeye karar verdi. Bu bağlamda, özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde bulunan 15 anaç böcek, kente getirilerek oluşturulan laboratuar ortamında üretime alındı. Çalışmalar sonunda 500 adet terminatör böcek yavrusu üretildi. Üretilen böcekler, kızılçam ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu Türkmenbaba, Sakarıılıca ve Sarıcakaya bölgelerinde toprağa gömülerek bırakıldı. Böcekler, oluşturulan özel ekip tarafından kontrol edilecek. Kasım ayına kadar toprak altında kalacak olan terminatörlerin buraya larvalarını bırakan çam kese böceklerini yiyerek yok etmesi sağlanacak.
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, kent genelinde çam kese böceklerinin verdiği zarardan dolayı her yıl binlerce kızılçam ağacının zarar gördüğünü ifade etti.
Küçüköz, çam kese böceklerinin, ağaçlarının uçlarında beyaz keseler oluşturup büyümesini engelleyerek kurumasına neden olduğunu açıkladı
Zirai ilaçla mücadele doğaya zarar verdiği gerekçesi ele söz konusu böcekleri, farklı bir böcek türü ile yok etmek için önceki çalışma başlattıklarını bundan da olumlu sonuç aldıklarını kaydeden Küçüköz, "Terminatör böcekler ile çam kese böceklerini yok edeceğiz. Böylelikle çam ağaçları kurumaktan kurtulacak." dedi.
Söz konusu böceklerin üretimi için özel bir laboratuvar oluşturduklarını belirten Küçüköz, "Denemelerde iyi sonuç aldık. Şimdi bunu doğa ortamında uygulamaya geçirdik. Eğer burada da olumlu sonuç alırsak, oluşturduğumuz laboratuar'da 5 bin adet terminatör böceği üreteceğiz. Bu böcekleri daha sonra çam ağaçlarının olduğu bölgelere bırakacağız. Böylelikle çam kese böceklerini daha lavra döneminde iken yenilmesini sağlayacağız." ifadesini kullandı.
Söz konusu böcekler sayesinde binlerce çam ağacının zarar görmesinin önünün kesileceğini ifade eden Küçüköz, "Bu işten hem doğa, hem de devlet karlı çıkacak. Her yıl binlerce ağaç kurumaktan, devlette milyarlarca lira masraf yapmaktan kurtulacak." şeklinde konuştu.