Ormanlarda yürütülen üretim, sıklık ve gençleştirme bakımları 'Tahtacı' adı verilen aileler tarafından yapılıyor. Ormanda kurdukları çadırlarda çoluk çocuk yaşayan aileler, ilginç hayatları ile dikkat çekiyor. Ekmeklerini ormandan çıkartan tahtacılar, aynı zamanda ormanların doğal koruyuculuğunu da yapıyor.
Bursa Orman İşletme Müdürlüğü Merkez İşletme Şefliği üretim sahalarında emval üretimi, sıklık bakımı, gençleştirme gibi işleri 'Tahtacı' denilen vatandaşlar yerine getiriyor. Adana’nın Karaisali ilçesine bağlı Nergizlik köyünden gelen aileler, çoluk çocuk kadın erkek orman içinde oluşan mini köyde yaşıyor.
Üretim süreci boyunca dağda hazırladıkları çadırlarında kalan aileler, sabahları erken saatlerde başladıkları işlerine hava kararıncaya kadar devam ediyor. Erkekler, orman içinde kesim işlerini yaparken, genç kadınlar katırlar ile kesilmiş ağaçları taşıyıp istif yapıyor. Yaşlı kadınlar, çocuklara bakıp yemek çamaşır bulaşık işlerini yerine getiriyor. Rüzgar, yağmur, soğuk hava işlerini yapmalarına engel olamıyor.
Orman işçiliğinin, atalarından kendilerine miras kaldığını düşünen tahtacılar, bu mesleği bir gelenek haline getirmişler. Ormanlar, tahtacıların hayatında ve yaşam tarzlarında önemli bir yer teşkil ediyor. Yılın 8-9 ayını ormanın derinliklerinde geçiren bu insanlar, ormanı sadece kazanç getiren bir varlık gözüyle görmüyor, aralarında duygusal bir bağ kuruyorlar. Ayrıca, inançları gereği Cuma günleri çalışmayıp alışveriş için şehre iniyorlar.
Büyük bir tevekkül içinde yaşayan tahtacılar, duygularını şöyle ifade ediyorlar: “Bizim kimsenin ekmeğinde gözümüz yok. Buralara gelip bu zor şartlarda yaşamaya ve yaşamak için para kazanmaya mecburuz. Hakkımızda konuşanlar önce gelip bu ortamda bizimle beraber bir gün geçirsinler. Bu ormanlar çalışmak isteyen herkese yeter.”
Tahtacıları denetleyen Bursa Orman Bölge Müdürü Köksal Coşkun, tahtacıların konularında tam bir profesyonel olduğunu söyledi. Bölgede 2 ailede toplam 10 kişinin çalıştığını dile getiren Coşkun, şu bilgileri verdi: “24 saat boyunca orman içinde yaşıyorlar. Ne yapacaklarını bildikleri için, gözümüz arkada değil. Onlar, bizlerin orman içi çalışmalarımızda en önemli yardımcılarımızdır. Diğer bir deyişle kazandıkları her kuruşu hak ediyorlar.”
Yöredeki köylerin göç nedeniyle boşalması neticesinde ormancılık faaliyetlerinde çalışacak insan bulmakta zorlandıklarını vurgulayan Coşkun, orman işçiliğinin Adana’dan gelen insanlar eli ile yürütüldüğünü sözlerine ekledi.
Ormanla bütünleşen hayatlar

Ormanla bütünleşen hayatlar
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
ÜYE İŞLEMLERİ
ÜYE İŞLEMLERİ
- 17:16 - Eskişehir Sağlık Sen'den Ankara Çıkarması
- 16:43 - Bursa’nın Yöresel Lezzetleri projesi yürüyor.
- 16:29 - Batı Trakya Türkleri Derneği aşure dağıttı
- 15:49 - İşadamı Hacı Salih Kılınçarslan vefat etti
- 15:48 - Başkan İbrahim Yazıcı, yeni emniyet müdürünü ziyaret etti
- 14:53 - ÖTV indirimi, internetten motosiklet satışlarını Arttırdı.
- 14:52 - Tavşanlı, ilahiyat fakültesi için harekete geçti
- 14:39 - Uludağ'daki yangın kontrol altına alındı
- 14:34 - Yeşil enerjinin geleceği masaya yatırıldı
- 14:17 - Afyonkarahisar Belediyesi, ‘Bilgi Evleri’nin yedincisini açacak.
- 14:09 - Küçük semazenlerin gösterisi
- 13:33 - Afyonkarahisar Belediyesi, içme suyu hatlarına 4,5 milyon lira harcadı
- 13:10 - 'Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure' etkinlikleri başlıyor.
- 12:53 - Otomotivciler 2011’in ihracat şampiyonu
- 12:18 - Uludağ'da orman yangını
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00
Tel : 0 000 000 00 00