Eskişehir Anadolu Üniversitesi Çocuk Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın ortaklaşa düzenlediği “ Bir Venezuella Başarısı, El Sistema: Sokak Çocuklarının Müzikle Eğitimi” konulu panel ilgi gördü. Anadolu Üniversitesi'ndeki panele, Venezuella Büyükelçisi Raul Jose Betancorrt Seeland de konuşmacı olarak katıldı. El Sistema'nın dünü ve bugününün anlatıldığı panelde, bu sistemin aslında müzikli bir tedavi olduğu, doğuda polise taş atan çocukların da bu yolla tedavi edilerek, topluma kazandırılabileceği vurgulandı. 25 ülkede uygulanan El Sistemena'nın şimdi de Eskişehir pilot il olmak üzere Türkiye de uygulanması isteniyor.
Venezuella'da yoksul çocukların müzik eğitimiyle topluma kazandırılması amacıyla kurulan "El Sistema" hakkında bilgi vermek üzere gerçekleştirilen panele, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Bülent Alaner, Müdür Yardımcısı ve Müzik Bölüm Başkanı Doç. Şenol Aydın ve Doç. Gülen Ege Serter konuşmacı olarak katıldı.
"BU SOSYAL SİSTEMLE ÇOCUKLARI SUÇA GİTMESİNİ ÖNLEYEBİLİRİZ"
“Güzel Anadolu Üniversitesi'nde bu konuşmayı yapmaktan dolayı mutluluk duyuyorum.” diyerek sözlerine başlayan Büyükelçi Betancorrt Seeland, Venezuella ve El Sistema hakkında bilgilerini dinleyicilerle paylaştı. El Sistema'nın dününü ve bugününü anlattı.
Terk edilmiş, fakir, sokaklarda yaşayan pek çok çocuğun bu sistemle topluma kazandırıldığını ifade eden Büyükelçi, ilk olarak Venezuella'da uygulamaya konulan bu sistemin, şu anda 25 ülkede daha çocukları sokaklardan müzik eğitimiyle topladığını söyledi.
Büyükelçi, “Biz Venezuella olarak Türkiye ile olan tüm ilişkilerimizi daha da ilerletmek, ülkemizi sizin ülkenize yakınlaştırmak istiyoruz. Sistemin amacı çocukları suça başlamadan önce ele almak, müzikle meşgul olmalarını sağlayarak onları suçtan ve başka kötü alışkanlıklardan alıkoymak." dedi.
El Sistema'yı yakından inceleyen Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Bülent Alaner, Müdür Yardımcısı ve Müzik Bölüm Başkanı Doç. Şenol Aydın ve Doç. Gülen Ege Serter izlenim ve görüşlerini dinleyicilerle paylaştı.
Venezuella'da Türk müziği ve Türk müziğinin tarihine ilişkin seminerler düzenleyen Prof. Alaner, El Sistema'nın belli başlı ayaklar üzerine kurulu olduğunu kaydetti.
Prof. Alaner, bu unsurları şu şöyle sıraladı: "Gönüllük esası, çocukları sıkmadan yapılan eğitimler, eşitçe, ayrım gütmeden, sosyal sınıf gözetmeksizin verilen eğitim."
El Sistema’nın sadece müziğin salt dinleti boyutunu değil, müziğin yönlendirici özelliğini de kullandığını vurgulayan Prof. Alaner, hatta bunun müzik terapisi olarak da nitelendirilebileceğini vurguladı.
"GÜNEYDOĞU’DA TAŞ ATAN ÇOCUKLARI EL SİSTEMA İLE EĞİTİLEBİLİR"
El Sistema benzeri bir sistemin Türkiye'ye uyarlanabilmesi için pek çok devlet ayağının yan yana olması gerektiğini anlatan Prof. Alaner, bu bağlamda ülkemizde müziğin yönlendirici gücünden yararlanılması, çocuk koroları ve orkestraları kurulması, suç işlemiş ya da işlemeye meyilli çocuklarda yönlendirme ve iyileştirme çalışması yapılması gerektiğini dile getirdi.
"El Sistema bir müzik eğitimi değildir. Sosyolojik bir olgudur." diyen Alaner, bu sistemin belirli bir grubu yönlendirmek için ortaya çıktığını, ses ve ritimle çocukları yönlendirmeyi kapsadığına işaret ederek, "Anadolu Üniversitesi olarak bu sistemin Eskişehir'de bir denemesini yapmak istiyoruz. Ve benim hayalim Güneydoğu'da taş atan çocukları eğitmek, o taşları toprağın altına gömmek.” diye konuştu.
Doç. Şenol Aydın da söz konusu sisteme katılmak için bir eğitime gerek olmadığını, yetenek gözetmeksizin ilgiye göre çalgı aleti ve müzik eğitimi verildiğini ifade etti.
Aydın, sistemin Türkiye'de uygulanabilirliğine ilişkin ise şu ifadeleri kullandı: “Yetenek ya da yatkınlık gözetmeksizin her çocuğa ulaşmak önemli. Halk müziğimizin evrensel müziğe uyarlanarak, çok sesli hale getirilmesi önemli. El Sistema'nın da çıkış noktası evrensellik, ama sonrasında kendi kültürlerini pazarlamaya başlıyorlar. Bu iş bir devlet politikası haline dönüşmediği sürece gidilebilecek çok fazla nokta yok.”
Bu projedeki öncelikli amacın müzik değil sosyal bir proje olduğunu dile getiren Doç. Gülen Ege Serter de, El Sistema'da çocukların farklılıklara saygı göstermeyi, yardımlaşmayı öğrendiğinin altını çizdi.
Müzik bilimcileri: Taş atan çocukları El Sistema ile tedavi edebiliriz

Müzik bilimcileri: Taş atan çocukları El Sistema ile tedavi edebiliriz
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
ÜYE İŞLEMLERİ
ÜYE İŞLEMLERİ
- 17:16 - Eskişehir Sağlık Sen'den Ankara Çıkarması
- 11:56 - Otomotivciler 'tasarruflu araçları' konuştu.
- 11:43 - BTÜ’lü öğrenciler, sanayicileri işyerlerinde ziyaret etti.
- 11:41 - Baba ve kızı, katledildi
- 11:40 - Bilgisayar başında çalışırken gözlerinizden olmayın
- 11:24 - Yerel ve Bölgesel Medya Semineri başladı.
- 11:10 - Evsizler sıcak yuvaya kavuştu
- 10:38 - Trafik kirliliğine karşı ölçüm istasyonları kuruldu
- 09:50 - Engelli dostları ödüllendirildi
- 09:48 - Vali Harput: Bursa’yı termal sağlık merkezi yapacağız
- 19:21 - Skibbe: Ankaragücü karşısında favori takımız
- 18:01 - Yolda yürüyen kadının çantasını kapıp kaçtılar
- 17:32 - Yerel medya semineri Bursa’da yapılıyor.
- 17:24 - Bursa'da 210 bin öğrenci diş taramasından geçirildi
- 17:14 - İmar planı netleşmeden ulaşım planı yapılmamalı
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00
Tel : 0 000 000 00 00