• BIST 9807.1
  • Altın 3302.888
  • Dolar 35.9481
  • Euro 37.3321
  • Eskişehir -1 °C
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 4 °C
  • İzmir 5 °C

Marc Pierini: "Askeri rejim anayasanın AB'de yeri yoktur."

Marc Pierini: "Askeri rejim anayasanın AB'de yeri yoktur."
Marc Pierini: "Askeri rejim anayasanın AB'de yeri yoktur."

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, askeri rejimin ya da askeri rejimden yola çıkarak oluşturulan bir anayasanın veya din devletinin AB'de yerinin olmadığını söyledi.

Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Eskişehir'de Sivil Toplum Geliştirme Merkezi'nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Pierini, Türkiye'nin kendi içinde de toplumunun geleceğiyle ilgili tartışmalar bulunduğunu vurguladı. Türkiye'de halen laiklik ve dini muhafazakarlığıyla ilgili tartışmaların toplumda devam ettiğinin altını çizen Pierini, oysa AB'nin başörtüsüyle ilgili bir politikasının olmadığını ifade ederek, "AB içinde 10-15 milyon Müslüman nüfus var. Görüşlerin ifadesi için çoğulculuğun olması, herkesin bir arada yaşamasının temin edilmesi gerekir." dedi. Bu bağlamda askeri rejimin ya da askeri rejimden yola çıkarak oluşturulan bir anayasanın veya din devletinin AB'de yeri olmadığına dikkat çeken Pierini, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yunanistan, İspanya veya Portekiz gibi ülkeler askeri rejimlerini ortadan kaldırıncaya kadar AB'nin kapısında bekletildi. Türkiye'nin müzakere sürecinde çoğulculuğu sağlaması son derece önemli. Türkiye'de dini muhafazakar bir devlet yönünde ilerleme olursa, bu Türkiye'nin müzakere sürecinde sorun çıkartacaktır. Bulgaristan ve Romanya durumuna bakıldığında, onların müzakere süreci 13 yıl sürdü. Türkiye, 4,5 yıldır müzakere sürecinde. AB'nin koşullarının karşılanması zaman alıyor. Türkiye'de '72 milyonluk Müslüman nüfusu AB'de istemiyorlar' diye bir düşünce oluşuyor. Böyle bir algılama var, ama böyle bir kriter söz konusu değil. Türkiye, AB'ye katıldığında Almanya'dan sonra birliğin ikinci büyük ülkesi olacak. Türkiye, yaklaşık 10 yıl sonra 82 milyonluk nüfusa ulaştığında AB'nin en büyük ülkesi durumuna gelecek. Bu bağlamda, askeri rejimin ya da askeri rejimden yola çıkarak bir anayasa oluşturulmamalı. Din devleti oluşturulmamalı. Böyle şeyin AB'de yeri olamaz ve söz konusu değildir."

Türkiye'nin, AB ülkelerindeki algılamalarını bir an önce değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Pierini, "Türkiye'de bir namus cinayetiyle ilgili bir haber çıktığında, AB'deki birçok kesim bunun Türkiye'deki bütün kadınların kaderi olduğunu düşünüyor. Müzakere sürecinin yanı sıra Türkiye'nin imajının değiştirilmesi konusunda da çaba sarf edilmelidir. Realitenin AB vatandaşlarına ve siyasetçilerine anlatılması gerekir. Çünkü Türkiye'nin realitesi, imajından çok daha farklı." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin AB yolunda reformları ve müktesebatını mutlaka benimseyerek devam etmesi gerektiğini işaret eden Pierini, "Çünkü Türkiye, ne kadar bu yolda ilerler, ne kadar çok reform gerçekleştirirse o zaman üyeliğine karşı çıkanların ortaya argüman koymaları zor olur. Bu noktada Türkiye de reformları sürdürerek elindeki hazineyi iyi kullanır. Türkiye'deki sivil toplum, diğer ülkelere göre çok daha genç bir sivil toplum. AB sürecini daha çok desteklemesi gerekir." şeklinde konuştu.

AB'nin birtakım siyasi kriterleri ve müktesebatı olduğunu, Türkiye'nin 2010 yılında AB'nin kanunlarını ve politikalarını uygulaması gerektiğini ifade eden Pierini, sözlerini şöyle sürdürdü: "AB'nin 2010'daki politikaları ve kanunları 1972 yılındakinden çok daha fazla ve farklı. İngiltere 1972 yılında AB'ye girdiğinde o dönemdeki mevzuat ve politikalar çok daha farklıydı. Bu dönemdeki mevzuat ve politikalar çok daha fazla ve derin. Çünkü AB, sürekli bir gelişim içinde. 'Türkiye'ye ayrımcı davranıldığını ve diğer ülkelerle aynı şansın verilmediği' sözlerini çok sık duyuyoruz. Elbette biz de mükemmel değiliz. Ancak 550 milyon kişiyle dünyanın en büyük demokrasisini ve liberal ekonomisini temsil ediyoruz. Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde uygulaması gereken kurallar diğer ülkelerle aynı. Ancak şöyle bir durum var: Bizim politikalarımızın sayısı giderek artıyor."

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00