• BIST 9780.11
  • Altın 3310.872
  • Dolar 35.9433
  • Euro 37.3974
  • Eskişehir 0 °C
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 5 °C
  • İzmir 8 °C

Geleneksel satış yöntemlerinde direnen mermerciler sıkıntı yaşıyor

Geleneksel satış yöntemlerinde direnen mermerciler sıkıntı yaşıyor
Geleneksel satış yöntemlerinde direnen mermerciler sıkıntı yaşıyor

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, daralan dış pazar karşısında hala geleneksel satış yöntemlerinde direnen, markalaşma ve pazarlama tekniklerini ciddiye almayan mermer firmalarının büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odası Afyonkarahisar İl Temsilciliği ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) işbirliğiyle bu yıl 7. düzenlenen ve 2 gün devam edecek 'MERSEM Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi' AKÜ Atatürk Kongre Merkezi'nde başladı.

Kongrenin açılışında konuşan Başkan Çoban, mermercilik sektörünün sorunlarının iki alanda yoğunlaştığını bildirdi. Bütün dünyada yaşanan ekonomik krizin, mermere olan dış talebi olumsuz etkilediğini dile getiren Çoban, daralan dış pazarlar karşısında hala geleneksel satış yöntemlerinde direnen, markalaşma ve pazarlama tekniklerini ciddiye almayan firmaların büyük sıkıntılar yaşadığını kaydetti. Kurumsallaşmayı başarmış ve yeni ürün geliştirmiş firmaların kriz ortamına rağmen güçlerine güç kattığını, doğru stratejinin neler yapabildiğini bütün dünyaya ispatladıklarını bildirdi. Özellikle ürün farklılaştırmasına gidebilen, araştırma-geliştirme harcamalarını önemseyip mermercilik alanında yeni patentler almayı başaran firmaların krize rağmen büyüdüklerini aktaran Çoban, personelinin niteliğini artıran, verimlilik ilkesine göre işletmelerinin enerji, ulaştırma, ambalaj ve lojistik maliyetlerini düşürebilen firmaların ise krizi fırsata çevirdiklerini söyledi.

İkinci sorunun verimsiz işletmecilik anlayışının sürmeye devam etmesi olduğunu belirten Çoban, inşaat sektörünün akıl almaz hız kazandığı, prestijli konut projelerinin maketler üzerinden adeta kapışıldığı bir dönemde mermercilerin iç talepteki canlı gidişatın büyüsüne kapılarak doğru işletmecilik ilkelerini göz ardı ettiklerini kaydetti.

Şehrin belediye başkanı olarak sektörün sorunlarının çözümü konusunda üzerine düşen görev ne ise samimi olarak her türlü girişimi ve fedakarlığı yapmaya hazır olduğunu dile getiren Çoban, "Bu vesile ile sizlerden birbirinizi kırıcı rekabetten kaçınmanızı tavsiye ediyorum. Lojistik, uluslar arası pazarlama, tanıtım-fuarcılık, standardizasyon ve ambalajlama gibi hepinizin ortak ihtiyacı olan alanlarda ölçek ekonomisinden yararlanmanızı, tek tek büyük paralar harcamak yerine hepinizin sermaye koyarak bahsettiğim alanlarda ortaklaşa yatırım yapmanızın yararlı olacağını düşünüyorum. Yeni dünya konjonktürü, küçük firmaların tek başına ayakta kalmasını bir süre sonra imkansız kılacaktır. Otomotivden elektroniğe kadar bütün sektörlerde 'şirket evlilikleri' gerçekleşip rekabet gücü korunmaya çalışılırken neden mermercilik sektörümüzde benzer gelişmeler olmasın?" dedi.

Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Hüsnü Serteser de Türkiye'nin dünya mermer potansiyelinin yaklaşık yüzde 40'ına sahip olduğunu söyledi. Bu rezervin parasal değerinin 2 trilyon doları bulduğunu belirten Serteser, bilinen 1,5 milyar ton mermer rezervinin dünyanın 80 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğunu kaydetti. Serteser, Türkiye'de maalesef bilinen rezervin yüzde 1'nin ancak kullanabildiğini belirtti.

Afyonkarahisar'ın lokomotif sektörünün mermer, doğaltaş sektörü olduğunu aktaran Serteser Afyonkarahisar'da mermer üretim kapasitesi yaklaşık olarak yılda 438 bin 514 metreküp olduğunu söyledi. Afyonkarahisar'da 321 kapasite alan firma olmak üzere, yaklaşık 400 firmanın faaliyette olduğunu aktaran Serteser, buruda yaklaşık 6 bin 500 kişiye istihdam sağlandığını kaydetti.

Mermer ve doğaltaş sektörünün hem yurtdışında ihraç pazarlarının çeşitlendirilmesi hem de yurtiçinde sağladığı istihdam hacmi ile şehir açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Serteser, "Krizle birlikte ne yazık ki doğaltaşlar bloklar halinde işlenmeden yurt dışına ihraç edilmeye başlamıştır. İşlenmiş ürünlerin gönderildiği Amerika'ya yapılan ihracatlar neredeyse Çin'e işlenmeden blok halde gönderilen ihracatlara yakın seviyelerde gerçekleşmiştir. Bu demek oluyor ki Afyonkarahisar'dan işlenerek gönderilen doğallasın değeri neredeyse işlenmeden gönderilen doğallasın değerine yakındır." diye konuştu.

Kongrenin açılışında Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı Aslan Erdinç, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, AKÜ Rektörü Ali Altuntaş ve Türkiye Madenciler Derneği İkinci Başkanı Atılgan Sökmen'de birer konuşma yaptı. Açılış konuşmalarının ardından kongreye panellerle devam edildi.

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00