• BIST 9719.81
  • Altın 3304.078
  • Dolar 35.8945
  • Euro 37.375
  • Eskişehir -3 °C
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 2 °C
  • İzmir 5 °C

Evliya Çelebi etkinlikleri sempozyumla başladı

Evliya Çelebi etkinlikleri sempozyumla başladı
Evliya Çelebi etkinlikleri sempozyumla başladı

Dünyaca ünlü gezgin ve anlatı ustası Evliya Çelebi'nin doğumunun 400. yılı etkinlikleri, UNESCO tarafından anısına Kütahya'da düzenlenen uluslararası sempozyumla başladı.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2011 yılını "Evliya Çelebi Yılı" ilan etmişti. Kütahya Valiliği, Hilton Garden Inn Oteli'de 'Doğumunun 400. Yılında Evliya Çelebi Sempozyumu' düzenledi. Açılışta konuşan Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, bir turizm destinasyonu hazırlayıp Kütahya'yı tanıtmayı düşündüklerini, bunun için Evliya Çelebi'yi örnek aldıklarını ifade etti.

Vali Çiftçi şunları söyledi: "Biz belki dünyaya gitmeyiz ama Evliya Çelebi'yi seven, onun kitaplarını okuyan, onun ruhunu hissedecek, sokaklardaki dolaşımlarını görecek bütün insanlar Kütahya'ya akın akın gelir. Çok güzel bir heykel yaptılar, belediyeyi tebrik ediyorum. Tüm Kütahyalının istediği gibi güzel de bir yere konuldu. Fakat o heykelde de bir ruh var. Onun eteğine elini sürerse insan, zannediyorum devamlı dolaşır. Bütün dünyanın Evliya Çelebi'yi ve onun ruhunu anlaması, yaşam tarzını bilebilmesi için buradaki torunlarını, torunlarının eserlerini, Kütahya'nın değerlerini bilmesi lazım. Umarım bu sempozyum vesilesiyle Kütahyalı Evliya Çelebi, Kütahya ile birlikte tüm dünyaya anlatılır."

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, çokça bahsedilen küreselleşmenin, kültür üzerindeki etkileri anlamında karmaşık bir sonuç doğurduğunu ve anlamanın oldukça zorlaştığının altını çizdi.

Küreselleşmenin, küresel tüketim toplumu değerlerini bütün dünya ölçeğine yaygınlaştırırken aynı zamanda tarihsel, geleneksel ve ulusal değerlerinden giderek uzaklaşan kitleleri popüler kültürün birer figürü haline getirdiğinin altını çizen Evkuran, şöyle konuştu: "Dünya bir taraftan küresel medya, küresel eğlence ve küresel tüketim kültürünün etkisiyle birbirine benzemeye zorlanırken diğer taraftan da farklılıklarını ve özgürlüklerini vurgulama yönünde bir ihtiyaç ortaya çıkarmaktadır. Özellikle son 10 yılda ülkeler kendi tarihsel ve kültürel kimliklerini dünya ölçeğinde daha görünür kılmak amacıyla kendi tarihsel ve kültürel miraslarına doğru keşif ve yolculuklara çıkmakta, özellikle dünya kültür kamuoyu olarak görebileceğimiz Unesco nezdinde çeşitli çalışmalar yürütmektedirler. Bakanlık olarak biz de son yıllarda bu konuda önemli başarılara imza attık. Unesco'ya geçen seneyi Osman Hamdi Bey Yılı, 2009'u Katip Çelebi Yılı, ondan önceki yılı Kaşgarlı Mahmud Yılı ilan ettirdik ve yurt içi ile yurt dışında önemli tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdik. 2007'de Şili'nin başkenti Santiago'da bile Mevlana kutlamaları gerçekleştirdik. Dünyanın 25 önemli kültür ve sanat başkentinde bunları yaptık. Bu yıl da Bakanlığımızın girişimleriyle Evliya Çelebi Yılını kutluyoruz."

EVLİYA ÇELEBİ'Yİ VE SEYAHATNAME'SİNİ DÜNYA TANIYACAK

Evkuran, ünlü gezginin, Enderun'da aldığı eğitim nedeniyle Seyahatname'sinde ağdalı dil olarak adlandırılabilecek divan dilini kullanabileceğini ve böylece çetrefilli bir eser ortaya çıkabileceğini, ancak bunu yapmayarak tüm çağlarda anlaşılabilecek bir eser meydana getirdiğini belirtti. Evkuran şunları söyledi: "Yapmış olduğu tasvirler, halk biliminden coğrafyaya, mitolojiden mutfağa çok çeşitli alanlarda o dönemin Osmanlı coğrafyası için vazgeçilmez değerde bir kaynaktır. Pek çok ulusun da gıpta edeceği zenginlik ve yoğunlukta hacimli bir eser olması bakımından tekrar tekrar üzerinde durulmalıdır."

Kütahya-Eskişehir karayolunun 4. kilometresindeki Kütahya Belediyesi Şehirler Arası Otobüs Terminali girişindeki kavşağa dikilen Evliya Çelebi Anıtı törenle açıldı. Vali Çiftçi ve öteki yetkililerin katılımıyla açılışı yapılan anıtta, kaidenin üzerinde dünya coğrafyasını temsil eden bir küre, bunun üstünde ise at sırtında Evliya Çelebi tasviri bulunuyor.

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00