Alpagut Belediyesi, başka yerde ikamet edip de beldede evi olanlara su vermeyecek. Alpagut ovasında meyve ve sebze bahçesi olmasına rağmen farklı yerlerde oturanlardan da sulama hizmeti karşılığında yüzde 50 daha fazla ücret alınacak.
Belediye Başkanı Yusuf Koca, kararın siyasi olmadığını belirterek, amaçlarının beldeden nüfus erozyonunu önlemek ve belediyeyi ayakta tutabilmek olduğunu kaydetti.
Eskişehir'e 45 kilometre uzaklıktaki Alpagut beldesinde, nüfus her geçen gün azalıyor. Son 4 yılda Alpagut'ta yaşayanlar çeşitli gerekçelerle beldeyi terk etti. Yetiştirdiği tarım ürünleriyle Eskişehir'e ekonomisine büyük katkı sağlayan Alpagut'un 2 bin 300 olan nüfusu binin altına indi. Göçle birlikte belediyenin gelirleri de düştü. Beldenin İller Bankası'ndan aldığı destek 30 bin TL'den 7 bin 500 TL ye düştü. Belediye, çalıştırdığı 14 işçinin maaşını ödeyemez hale geldi. Belde yönetimi, göç eden vatandaşların beldeye dönmeleri için ikna çalışması yaptı. Ancak bu girişim karşılık bulamadı.
Alpagut Belediye Meclisi, yaşanan nüfuz erozyonunu önlemek ve İller Bankası'ndan gelecek ödeneği artırmak için yaptırım uygulamaya başladı. Beldenin 9 kişilik belediye meclisi, Alpagut'ta su aboneliği olduğu halde, belde de oturmayanların üyeliklerini iptal etme kararı aldı. Ayrıca Meclis, beldede meyve ve sebze bahçesi olduğu halde başka yerlerde ikamet edenlerden, sulama hizmeti karşılığında yüzde 50 daha fazla ücret alınmasına karar verdi.
Başkan Yusuf Koca, beldedeki nüfusun çeşitli nedenlerle azaldığını, bu durumun belediye hizmetlerini aksattığını ifade etti.
Koca, İller Bankası'nın belediyelere nüfusa göre hizmet ödemesi yaptığını belirterek, " Nüfusumuz düşmeden önce işlerimizi düzenli yapıyorduk. 25-30 bin TL ödenek alıyorduk. Şimdi 7 bin 700 TL alıyoruz. 4 memurumuz ile 10 işçimizin aylık maliyeti ise 16 bin TL. Aldığımız parayla çalışanlarımızın maaşını bile ödeyemiyoruz..Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Kimse beldesini sahip çıkmıyorsa burayı işgal etmenin anlamı yok." şeklinde konuştu.