Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA),Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Topraksız Tarım Yöntemi (Mikrosera) uygulaması Eskişehirlilerin hizmetine sunuldu. Artık Eskişehirliler de topraksız yöntemle sebze yetiştirebilecek.
TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, yoksullukla mücadele çerçevesinde yürütülen çalışmalar kapsamında uygulamaya konulan alternatif tarım projelerinden olan topraksız tarım yöntemi (Mikrosera) Projesi'nin Eskişehir'de başarılı olacağını söyledi.
Mikrosera Projesi'nde, susuz tarım yapmak isteyen dar gelirli vatandaşlara 300 YTL değerinde kredi verildiğini belirten Prof. Dr. Akgül, dar gelirlilerin alternatif tarım metodu olan bu yöntemle sebze, meyve, gül gibi ürünleri yetiştirip ihtiyaçlarını karşılayacaklarını, kalanını ise satarak maddi gelir elde edebileceklerini dile getirdi.
Topraksız Tarım'ın dünyada çok ileri seviyelere geldiğini, gübre ve su konusunda büyük katkılarının bulunduğunu ifade eden Akgül, "Topraksız tarımın topraklıya oranla en önemli getirisi günlük kullanılan su miktarıdır. Topraklı bir tarım 36 metrekarelik bir alanda gün içinde duyulan su miktarı bin 500 litre iken, topraksız tarım da ise bu rakım 150 litredir" diye konuştu.
Prof. Dr. Akgül, topraksız tarımın, topraklı tarıma göre 7 kat daha fazla verim sağladığını ve bu kapsamda maliyeti daha az olmakla beraber daha fazla ve kaliteli ürün alınabildiğini kaydetti.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Nedim Öztürk ise projenin 18 il ve 22 ilçede uygulanmakta olduğunu kaydetti. Proje kapsamında 9 bin 477 dar gelirliye 14 milyon YTL kredi verilerek iş sahibi yapıldığının altını çizen Öztürk, "Projeyi, bir buçuk yıl içinde Türkiye genelinde uygulamaya geçirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından Öztürk ve Prof. Akgül, Topraksız Tarım Yöntemi Mikrosera Projesi'ni hazırlanan küçük sera içerisinde başlattı.