Dondurucu soğukların yüz felci riskini de beraberinde getirdiği belirtildi. Atkı bere gibi giysiler olmadan vatandaşların kesinlikle dışarı çıkmaması gerektiğini belirten uzmanlar, ani ısı değişikliklerinden de kaçınılmasını öneriyor.
Medical Park Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Şahinkaya, yüz kaslarının beyinden 7. sinir tarafından idare edildiğini söyledi. Bu sinirin fonksiyonlarını yapmaması durumunda yüz kaslarında felç görüldüğünü kaydeden Dr. Şahinkaya, “Yüz felcinin sebebi yüz sinirinin çeşitli nedenlerden dolayı tahriş olmasıdır. Hastalığın oluşmasında büyük oranda virüsler etkili olmaktadır, fakat 3'te birinin sebebi bilinememektedir. Beyin uru, kaza sonucu kafatasında zedelenme, zona hastalığı veya borrelioz hastalığı (borrelioz virüsü taşıyan kenelerin ısırması ile insana geçen hastalık) yüz felcine sebep olur. Ayrıca diyabet (şeker hastalığı ), yüksek tansiyon ve beyin kanaması da yüz felcine sebep olabilir.” diye konuştu.
Dr. Nurhan Şahinkaya, yüz felcinin her yaşta kadın erkek farkı göstermeksizin her mevsimde görülebileceğine işaret ederken, “Hastaların çoğu şikâyetlerinden birkaç saat önce soğuğa, rüzgâra havalandırma fanına maruz kaldıklarını ifade ederler. Patogenezinde, enflamasyon, herpes simpleks enfeksiyonu ve şişmeyle bası yer alabilir.” dedi.
Şahinkaya, yüz felcinin kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterdiğini belirterek, bazen çok hafif görüldüğünü ve kişi ancak gülünce yüz felcinin anlaşıldığını, bazen de ağzın bir kenarının sarktığı ve kişinin sürekli ağzından salyalar aktığını veya göz kapaklarının kapanamadığını belirtti.
“Soğuk havaya çıkmadan önce atkı, bere, kar maskesi gibi yüz ve baş bölgesini koruyucu giysiler unutulmamalı, araba kullananlarında camlarını açmaması yüz felcinden korunmada önemli.” diyen Şainkaya, banyo sonrası saçlar tam kurutulmadan dışarı çıkılmaması ve rüzgâra karşı durulmaması gerektiğini söyleyerek, erkeklere de tıraş olduktan sonra en az 15 dakika soğuk havayla temas etmemeleri uyarısını yaptı.
Yüz felci tedavisinde erken müdahalenin önemine değinen Uzm. Dr. Nurhan Şahinkaya, doktor öneri ve tedavisinin yanında hastanın kendi kendine yapacağı yüz egzersizleri ve sakız çiğneme gibi yöntemlerin de faydalı olduğunun altını çizdi.
Dondurucu soğukların yüz felci riskini de beraberinde getirdi.

Dondurucu soğukların yüz felci riskini de beraberinde getirdi.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler


ÜYE İŞLEMLERİ
ÜYE İŞLEMLERİ
- 17:16 - Eskişehir Sağlık Sen'den Ankara Çıkarması
- 11:56 - Otomotivciler 'tasarruflu araçları' konuştu.
- 11:43 - BTÜ’lü öğrenciler, sanayicileri işyerlerinde ziyaret etti.
- 11:41 - Baba ve kızı, katledildi
- 11:40 - Bilgisayar başında çalışırken gözlerinizden olmayın
- 11:24 - Yerel ve Bölgesel Medya Semineri başladı.
- 11:10 - Evsizler sıcak yuvaya kavuştu
- 10:38 - Trafik kirliliğine karşı ölçüm istasyonları kuruldu
- 09:50 - Engelli dostları ödüllendirildi
- 09:48 - Vali Harput: Bursa’yı termal sağlık merkezi yapacağız
- 19:21 - Skibbe: Ankaragücü karşısında favori takımız
- 18:01 - Yolda yürüyen kadının çantasını kapıp kaçtılar
- 17:32 - Yerel medya semineri Bursa’da yapılıyor.
- 17:24 - Bursa'da 210 bin öğrenci diş taramasından geçirildi
- 17:14 - İmar planı netleşmeden ulaşım planı yapılmamalı
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00
Tel : 0 000 000 00 00