Vatandaşların, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)’nu bir başka durumla karıştırmaması ve önemini kavrayarak uzmana müracaat etmesi gerektiği bildirildi.
DEHB'in ayırıcı tanısında psikiyatrik ya da psikiyatrik olmayan birçok bozukluğun sayılabileceğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Halil İbrahim Süslü, “Bunlar arasında, duyusal bozukluklar; özellikle sağırlık, görme bozukluğu gibi... Ve yine öğrenme güçlükleri, zeka gerilikleri, karşıt gelme bozukluğu, davranım bozukluğu, uyum bozukluğu sayılabilir. Ayrıca çevreye ve aileye ait sorunlar da göz önüne alınmalıdır. İşte bu bakımdan halk arasında DEHB yanlış yorumlanıp yanlış değerlendirilerek ilerde daha büyük sorunların doğmasına sebebiyet verilmektedir.” dedi.
DEHB’in yaygın bir bozukluk olduğunu belirten Bursa Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Halil İbrahim Süslü, hastalığın tanı ölçütlerine göre çocuk ve ergenlerdeki sıklığının yüzde 5- 10, yetişkinlerde ise yüzde 4 olduğunu kaydetti. Süslü, dikkatsizlik belirtilerinden 6 ya da daha fazlasının gelişimsel düzeyle uyumsuz bir şekilde 6 aydan uzun sürmesinin sebeplerini şöyle sıraladı: "Sıklıkla detaylara dikkatini vermez ya da okul ödevlerinde, işlerinde ya da diğer aktivitelerinde dikkatsizce hatalar yapar. Sıklıkla oyun ya da görevlerde dikkatini sürdürmekte zorlanır. Sıklıkla yönergeleri takip etmez ve okul ödevlerini, görevlerini bitiremez. Sıklıkla doğrudan onunla konuşulduğunda dinlemiyormuş gibidir. Görev ve aktiviteleri organize etmekte zorlanır. Sürekli zihinsel gayret sarf edilmesi gereken görevlerden sıklıkla kaçınır, bunları sevmez ya da bunları yapmaya isteksizdir. Görevler ve aktiviteler için gerekli olan araçları sıklıkla kaybeder. Sıklıkla dış uyaranlar tarafından dikkati kolay dağılır. Sıklıkla günlük aktivitelerinde unutkandır.”
BİRİNCİ SEÇENEK İLAÇ TEDAVİSİ
DEHB’in ilaç tedavisinde birinci seçeneğin stimülan ilaçlar olduğunu anlatan Psikiyatri Uzmanı Dr. Halil İbrahim Süslü, son zamanlarda yapılan çalışmaların atomoksetinin de birinci seçenek ilaçlar arasında yer alabileceğini gösterdiğini dile getirdi. Hastaların yüzde 90’nın stimülan ilaçlara cevap verdiğini vurgulayan Süslü şunları kaydetti: “Ancak, bazı hastalar etki yokluğu ya da yan etkiler nedeniyle stimülan dışı tedavilere ihtiyaç duyarlar. Bu tedaviler arasında trisiklik antidepresanlar (imipramin, desipramin) ve atomoksetin yer alır. DEHB olan çocuklarda ilaç tedavisinin yanında psikososyal tedavilerde uygulanmaktadır. Bu tedaviler içerisinde, psiko eğitim, akademik organizasyon becerileri ve eğitimi, anne baba eğitimi, davranışsal düzenleme, bilişsel davranışsal terapi, sosyal beceri eğitimi, aile ve bireysel terapi yer alır. Psikososyal ve ilaç tedavilerinin birlikte kullanımının, herhangi birisinin tek başına kullanımından daha etkili olduğu gösterilmiştir.”
Dikkat eksikliğini önemseyin, sağlığınızdan olmayın

Dikkat eksikliğini önemseyin, sağlığınızdan olmayın
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler


ÜYE İŞLEMLERİ
ÜYE İŞLEMLERİ
- 17:16 - Eskişehir Sağlık Sen'den Ankara Çıkarması
- 11:56 - Otomotivciler 'tasarruflu araçları' konuştu.
- 11:43 - BTÜ’lü öğrenciler, sanayicileri işyerlerinde ziyaret etti.
- 11:41 - Baba ve kızı, katledildi
- 11:40 - Bilgisayar başında çalışırken gözlerinizden olmayın
- 11:24 - Yerel ve Bölgesel Medya Semineri başladı.
- 11:10 - Evsizler sıcak yuvaya kavuştu
- 10:38 - Trafik kirliliğine karşı ölçüm istasyonları kuruldu
- 09:50 - Engelli dostları ödüllendirildi
- 09:48 - Vali Harput: Bursa’yı termal sağlık merkezi yapacağız
- 19:21 - Skibbe: Ankaragücü karşısında favori takımız
- 18:01 - Yolda yürüyen kadının çantasını kapıp kaçtılar
- 17:32 - Yerel medya semineri Bursa’da yapılıyor.
- 17:24 - Bursa'da 210 bin öğrenci diş taramasından geçirildi
- 17:14 - İmar planı netleşmeden ulaşım planı yapılmamalı
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00
Tel : 0 000 000 00 00