Anadolu Sigorta'nın 85. kuruluş yıldönümünde başlattığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın teknik danışmanlığını yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi 'Bir Usta Bin Usta'nın Lületaşı İşlemecileri eğitimini tamamlayan öğrencileri mezun oldu.
Geçtiğimiz mayıs ayında başlayan, Anadolu'da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi artırarak, bu mesleklerin yeniden canlanmasını sağlamak amacıyla, Anadolu Sigorta tarafından hayata geçirilen, Arya Sponsorluk ve İletişim Danışmanlığı ve TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Müdürlüğü'nün teknik danışmanlığını yaptığı "Bir Usta Bin Usta Projesi' kapsamında, Eskişehir'de üç aylık eğitimden geçen Lületaşı İşlemeciliği öğrencileri sertifikalarını düzenlenen bir törenle aldılar. Törende konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Lületaşı işlemeciliğinin Eskişehir'in dünyaya tanıtılmasındaki önemine dikkat çekerek, bu kapsamda Anadolu Sigorta'nın vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür etti.
22 kişinin katılımıyla gerçekleşen eğitimlerde kursiyerler, Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi'nde toplam 140 saatlik bir eğitim sürecinden geçti. Eskişehir'de gerçekleşen Lületaşı İşlemeciliği kursunda eğitim veren Ayhan Karahan, "Bir Usta Bin Usta projesi, yok olmakta olan mesleklerin geleceği açısından çok önemli bir proje. Öğrencilerin 3 aylık kurstan sonra bu işi yapmayı sürdürmeleri durumunda, daha da iyi sonuçlar alınabilir." diye konuştu.
Öğrencilerden Tolga Karahan ileride bu işi profesyonel olarak yapabilmek ve manevi olarak kendini tatmin edebilmek amacıyla kursa katıldığını belirterek sadece bu kursla yetinmeyip kendini daha da geliştirerek, bu mesleğin bir parçası olmak istediğini belirtti. Anadolu Sigorta ile TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokole göre, Anadolu Sigorta, belirlenen illerde kaybolmaya yüz tutan mesleklerin yeniden canlanması için yürütülecek eğitim çalışmalarına kaynak sağlıyor. İllerdeki ilgili sivil toplum kuruluşları kursiyer seçimlerini gerçekleştirirken, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü de projeye teknik danışmanlık veriyor.
Her yıl belirlenecek 5 ilde, 3 ile 6 aylık dönemlerde 20-30 kişiye eğitim verilmesi planlanan projede, böylece yılda ortalama 100 kişi, geleneksel işkolları ile ilgili mesleki eğitim almış olacak. 10 yıllık bir süreçte tamamlanması planlanan projenin sonunda, bin kişinin, yaklaşık 50 meslekte yetkinlik kazanması ve bu mesleklerin bulundukları illerde, sürdürebilir konuma ulaşması hedefleniyor.