Afyonkarahisar'da alternatif yağ bitkisi Aspir üretiminin geliştirilmesi için Tarım İl Müdürlüğü tarafından kampanya başlatıldı.
Tarım İl Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda Aspir bitkisinin üretiminin yapılacağı ilçelerdeki, ilçe tarım müdürleri, kooperatif başkanları, ziraat ddası başkanları, köy muhtarları ve Afyonkarahisar'daki kurulu yağ sanayisi temsilcileri konu hakkında bilgilendirildi.
Toplantıda konuşan Afyonkarahisar Tarım İl Müdür Vekili Halil Yorulmaz, Türkiye'de yıllardan beri üretilen bitkisel yağ, tüketilen bitkisel yağı karşılayamadığını söyledi. Son yıllarda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından bu açığın kapatılmasına yönelik olarak üretimlerinin artırılması için alternatif bitkilerin desteklendiğini belirten Yorulmaz, Aspir'in de bu bitkilerden bir tanesi olduğunu kaydetti.
Türkiye'de 2008 yılı verilerine göre yıllık 415 bin ton bitkisel yat üretildiğini dile getiren Yorulmaz, tüketimin ise 1,3 ile 1,7 milyon ton düzeyinde olduğunu bildirdi. Tüketimin yüzde 70'inin ithalat yoluyla karşılandığını aktaran Yorulmaz, tüketimin büyük kısmını ayçiçeği yağının oluşturduğunu söyledi. Yorulmaz, bunu zeytinyağı, mısır yağı ve pamuk yağının izlediğini bildirdi.
Türkiye'nin yıllık yağ açığının 1 ile 1,2 milyon ton düzeyinde ham yağ veya karşılığı yağlı tohum olduğunun görüldüğünü dile getiren Yorulmaz, bu açığı kapatmak amacıyla yapılan ithalat nedeniyle Türkiye'de yıllık 1,5-1,7 milyar Dolar arasında döviz ödendiğini ve bu değerin petrol ürünlerinden sonra geldiğini söyledi. Yorulmaz, bu yüzden sanayinin temel sorunu ve bu sorunun çözümünün mevcut yağ açığının kapatılmasına yönelik ham yağ veya karşılığı yağlı tohumun yurtiçinden sağlanması, Türkiye'nin ithalata bağımlı halden kurtulmaktan geçtiğini bildirdi. Yorulmaz, bu nedenle Türkiye'de yağlı tohum üretiminin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
"KURAK ALANLARDA ALTERNATİF BİTKİ OLARAK YETİŞTİRİLMESİ"
Yorulmaz, yürütülecek olan bu kampanya ile küresel ısınma sonucu yağışların azalması nedeniyle kuraklığı dayanaklı, yazlık karakterde yağ bitkisi olan Aspir bitkisinin kurak alanlarda alternatif bitki olarak yetiştirilmesini sağlamak ve bu surette bitkisel yağ açığının kapatılmasının amaçlandığını söyledi.
Afyonkarahisar Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Zeki Tok da Aspir bitkisinin biodizel kalitesinin çok iyi olup, kıraç ve verimsiz arazilerde yetiştirilebilecek bir bitki olduğunu söyledi. Tok, hem yemeklik yağ ihtiyacının karşılanması hem de bitkisel yağlardan biodizel üretimi için Aspir tarımının Türkiye'de yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.
Tok, Aspir'in kuraklığa dayanıklı olduğundan Türkiye'nin hemen hemen her tarafında özellikle atıl durumda olan alanlarda, ekonomik olarak getirisi fazla olan diğer bitkilerin yetiştirilemeyeceği alanlarda rahatlıkla yetiştirilebilecek bir bit ki olduğunu söyledi. Tok, "Ülkemizde ayçiçeği yetiştirilen her tesis ilave bir makine kullanmadan, herhangi bir değişiklik yapmadan Aspir tohumunu da kolayca yağa işleyebilir. Bu durum ayrıca hammadde yetersizliğinden atıl durumda bekleyen pek çok tesise de iş imkanı oluşturacaktır." dedi.