Dünya ekonomisini sarsan uluslararası ekonomik kriz ve küresel rekabet koşullarının zorlaşması firmaları yeni arayışlara itiyor. Fiyat açısından rekabetçi bir üretim yapısına sahip olma ve katma değeri yüksek teknolojik ürünlere yönelmenin yanında firmalar, devletin sağladığı teşvik ve desteklerden yararlanmanın yollarını arıyor.
İhracata yönelik önemli mevzuatlardan biri olan ve ihraç ürünleri üretmek için dışarıdan ithal edilen ve ithalatı gümrük vergisine tabi ara mallara ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracat teşvik sistemi konumundaki ‘Dahilde İşleme Rejimi’ UİB’de düzenlenen bilgilendirme toplantısında tüm detaylarıyla ele alındı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından düzenlenen ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Mustafa Caner Sevimli'nin konuşmacı olarak katıldığı Dahilde İşleme Rejimi (DİR) mevzuatı ve uygulamaları’ seminerine ihracatçılar büyük ilgi gösterdi. İhracatçıların DİR kapsamında faydalanacakları muafiyetler, istisnalar ve indirimler ile rejimden nasıl faydalanacakları, uygulamada yapılması gerekenler, dikkat edilmesi gereken püf noktaları ve mevzuattaki son değişiklikler hakkında bilgiler verildi.
"PARA KAZANMANIN YOLU ARTIK, UCUZ ARA MALI İTHALATINDAN GEÇİYOR"
DİR’in, tüm sektörleri yakından ilgilendiren ve dış ticaret dendiğinde ilk akla gelen konuların başında geldiğini kaydeden Mustafa Caner Sevimli, “Günümüzde internet ve teknolojik imkanların gelişmesi ile dünya küçüldü ve tek bir pazar haline geldi, rekabet üst noktaya çıktı. Böyle bir ortamda firmaların mal satarken para kazanmaları da oldukça zorlaştı. Artık para mal satarken değil, ara mal alırken ve üretimdeki maliyetleri düşürerek kazanılıyor. İhracat yapacağımız mallarla ilgili, hammadde ve yarı mamulleri ucuz yollardan temin etmek, ithalat yapmak zorunda kaldığımızda DİR’i kullanıyoruz.” dedi.
"ŞARTLI MUAFİYET SİSTEMİ SON DERECE ÖNEMLİ"
Üretim için gerekli olan girdilerin ithalatla karşılanması durumunda ve ithalatta gümrük muafiyetlerinden yararlanmak için DİR’in hayati önem taşıdığını belirten Sevimli, dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın şartlı muafiyet sistemi olduğunu vurguladı. Sevimli şunları kaydetti: “Şartlı muafiyet sisteminde ise bir hammadde, DİR ile ithal edildiyse, bu madde mutlaka firmada işlenmeli ve ihraç edilmelidir. DİR ile ithal edilen hiçbir ürün iç pazarda kullanılamaz. Devletin bu yönde çok ciddi denetimleri ve yaptırımları söz konusu.”
DİR’in Türkiye ihracatındaki payının yüzde 50’leri aştığını ve bu oranın her geçen gün arttığına dikkati çeken Sevimli, bu işi bilmek kadar çok iyi takip etmek gerektiğinin de altını çizdi. Mevzuatı bilip, gerekli takibi yaparak, DİR’in doğru şekilde kullanıldığında firmalara ciddi avantajlar sağladığını aktaran Sevimli, DİR ile ilgili uygulamaların 5 yıldır elektronik ortamda gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi.
Ara malı ithalatının ihracattaki payı yüzde 50'yi aşıyor

Ara malı ithalatının ihracattaki payı yüzde 50'yi aşıyor
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler



ÜYE İŞLEMLERİ
ÜYE İŞLEMLERİ
- 17:16 - Eskişehir Sağlık Sen'den Ankara Çıkarması
- 17:09 - Hidamet Asa: Piyasa şartlarını gözetmezsek batarız
- 17:01 - Yerel medya semineri sona erdi
- 16:56 - Olaylar Suriye'nin iç meselesidir
- 16:48 - Rampaya çıkan otomobil kaydı, yaşlı adam öldü
- 16:27 - Bursa’da Öğretmenler Günü törenleri başladı.
- 15:34 - TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Avcı: Alanımızda sektör lideri olacağız
- 15:26 - Öğretmenler Günü'nde, okulun eşyalarını taşıdılar
- 15:25 - Kent Konseyi görev dağılımı yaptı
- 15:16 - Educaturk Bursa Yüksek Öğretim Günleri başladı
- 15:15 - MÜSİAD Bursa Şubesi sanayici-üniversite işbirliği için kolları sıvadı.
- 14:46 - Arınç: Suriye’ye müdahale etmeyeceğiz
- 14:30 - Atilla Gülsar, beraberindeki heyet ile Bursa Valisi Şahabettin Harput’u ziyaret etti.
- 14:14 - Bülent Arınç, ilgi gören tiyatrocuları kıskandı.
- 12:58 - Bursaspor, Kardemir D.Ç. Karabükspor maçı hazırlıklarını sürdürüyor.
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00
Tel : 0 000 000 00 00