Uludağ Üniversitesi (UÜ) doğa bilincini artırmak için kraft kâğıda 80 metrelik resim yaptırarak izlenime açtı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) işbirliği ile yürütülen ‘Uludağ Milli Parkı, Bursa ve Çevresinde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi’ projesi kapsamında kraft kâğıda 80 metrelik bir resim yapıldı. Türkiye’nin değişik illerinden Uludağ’a gelen akademisyen, öğretmen ve kamu personelinden oluşan 30 doğasever tarafından tamamlanan resim, açılan sergi ile izlenime açıldı. Serginin açılışına; Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek’in yanı sıra; Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan, Proje yardımcıları Öğretim görevlisi Şirin İlkörücü Göçmençelebi, Araştırma Görevlisi Sezen İncedoğan, öğretim görelileri, Nilüfer Belediyesinden yetkililer ve öğrenciler katıldı.
“DÜNYA BİZDEN ÖNCEKİLERİN DEĞİLDİ, BİZİM DE OLMAYACAK”
Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan tarafından yürütülen proje sayesinde, Uludağ Milli Parkı ile Bursa çevresinin sunduğu doğal ve kültürel kaynakların ekoloji temelli bir doğa eğitimiyle tanıtılması amaçlanıyor.
Uludağ’da gerçekleştirilen 10 günlük eğitime Şırnak, Konya, İskenderun, Kahramanmaraş, Tokat, Denizli, Rize, Samsun, Ordu, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kırşehir, Ankara, Batman, Hatay, Gaziantep, Bursa, Balıkesir gibi Türkiye’nin bir çok ilinden araştırma görevlisi öğretmen ve kamu personelinin aralarında bulunduğu 30 kişi katıldı.
Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, serginin açılışında yaptığı konuşmada, “Bu sergide doğa gönüllülerinin yaptığı çalışmayı seyredeceğiz. O sevgiyi beynimize iletmeliyiz. Bu etkinliğe emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Dünya bizden öncekilerin değildi, bizim de olmayacak. Dünyayı bizden sonra gelenlere en güzel şekilde emanet etmeliyiz.” dedi.
‘Uludağ’ın Faunası-Hayvan Toplama ve Saklama Yöntemleri’ konusunda açılışta bilgi veren Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan, projeyle katılımcıların ekolojik temelli çevre bilincini ve duyarlılığını yükseltmeyi amaçladıklarını bildirdi. Prof. Dr. Yıldırımhan, katılımcıların bu yolla kazanacakları deneyimleri öğrenci ve çevrelerindeki tüm insanlara yaymalarını hedeflediklerini söyledi. Katılımcıların doğanın kendi içinde ekolojik şartlara uygun bir işleyiş biçiminin olduğunun farkına varmasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Yıldırımhan, toplumun tüm kesimlerini çevre konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek, olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri meydana getirerek bireylerin çevre eğitimine etkin katılımını hedeflediklerini söyledi. Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan, sözlerine şöyle devam etti: “10 günlük program sonucunda katılımcıları, yaşadığı ortamın farkında olan, daha çok sorumluluk duyan, daha bilgili, daha deneyimli, daha becerikli bir durumuna getirmek için çalıştık. Bütün bunlarla birlikte eğitim kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden seçilerek gelen 35 katılımcıdan oluşan bir mozaikle birlikte ‘80 metre uzunluğunda tek resim’ çalışması yaptık. Bu çalışmada doğa eğitiminde verilen bilgilerin kraft kâğıt üzerinde katılımcılarımız tarafından her türlü boya kullanılarak resmedildi.”
Uludağ Üniversitesi’nden Mehmet Kovacıoğlu öncülüğünde yapılan 80 metre uzunluğunda tek resim çalışması çılan sergi ile izlenime sunuldu. Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde açılan sergide, yapılan 80 metrelik sergi ile program boyunca çekilen fotoğraflar sergileniyor.
“DÜNYANIN EN UZUN RESMİ”
Dünyanın en uzun resmi olarak nitelendirilen ‘Küçük Tırtıllar’ konusunda Guinness rekorlar kitabına aday gösterildi. Resim hakkında bilgi veren Kovacıoğlu, “Her gün 1 metrelik 8 adet kraft kâğıdın eklenmesi ile oluşturulan 8 metrelik parça üzerine katılımcıların gün boyunca eğitimde aldıkları bilgiler ışığında edindikleri kazanımların görsel olarak aktarılması sağlandı. Katılımcılar 7’şer kişilik 5 grup halinde 8 metre uzunluğundaki kâğıt üzerinde belirledikleri alan içerisinde çalışmalarını sürdürmekte. Bu projede grupların 2 günde bir yer değiştirmesi ile görsel zenginliğin ortaya çıkarılması amaçlandı. ‘Küçük Tırtıllar’ ismi açılış sırasında paylaşılan ‘Küçük Tırtıl’ makalesindeki tırtıldan esinlenerek konuldu.” şeklinde bilgi verdi. Mehmet Kovacıoğlu projenin ismini aldığı küçük tırtıllar hikayesini ise dinleyicilerle paylaştı.
Açılışta katılımcılara 600 fıstık çamı hediye edildi. İsimlerini yazan katılımcıların adına daha sonra üniversitede belirlenen yere bu fidanlar dikilecek.
80 metrelik resim görücüye çıktı

80 metrelik resim görücüye çıktı
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
ÜYE İŞLEMLERİ
ÜYE İŞLEMLERİ
- 17:16 - Eskişehir Sağlık Sen'den Ankara Çıkarması
- 11:56 - Otomotivciler 'tasarruflu araçları' konuştu.
- 11:43 - BTÜ’lü öğrenciler, sanayicileri işyerlerinde ziyaret etti.
- 11:41 - Baba ve kızı, katledildi
- 11:40 - Bilgisayar başında çalışırken gözlerinizden olmayın
- 11:24 - Yerel ve Bölgesel Medya Semineri başladı.
- 11:10 - Evsizler sıcak yuvaya kavuştu
- 10:38 - Trafik kirliliğine karşı ölçüm istasyonları kuruldu
- 09:50 - Engelli dostları ödüllendirildi
- 09:48 - Vali Harput: Bursa’yı termal sağlık merkezi yapacağız
- 19:21 - Skibbe: Ankaragücü karşısında favori takımız
- 18:01 - Yolda yürüyen kadının çantasını kapıp kaçtılar
- 17:32 - Yerel medya semineri Bursa’da yapılıyor.
- 17:24 - Bursa'da 210 bin öğrenci diş taramasından geçirildi
- 17:14 - İmar planı netleşmeden ulaşım planı yapılmamalı
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00
Tel : 0 000 000 00 00