• BIST 9821.31
  • Altın 3301.514
  • Dolar 35.9453
  • Euro 37.4398
  • Eskişehir -1 °C
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 4 °C
  • İzmir 5 °C

13. Ulusal Finansal Sempozyum başladı.

13. Ulusal Finansal Sempozyum başladı.
13. Ulusal Finansal Sempozyum başladı.

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, küreselleşmenin hızlandığı ve ülkeler arasındaki fiziksel sınarların önemini kaybetmeye başladığını söyledi. İmga, krize gören bankacılık ve sistemden kaynak sağlayan şirketlerin, küresel bağlantıları nedeniyle krizi diğer ülkelere de yaydığını ifade etti.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde, Finans Bilim Platformu tarafından düzenlenen '13. Ulusal Finansal Sempozyumu', AKÜ Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi'nde (AKM) başladı.

Sempozyumunun açılışında konuşan Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Sovyetler Birliği'nin çözülmesi ve soğuk savaş döneminin bitmesiyle birlikte önce malların, daha sonra teknolojinin, insanların ve paranın serbest dolaşımının kolaylaştığını dile getirdi. İmga, serbestçe dolaşan bu faktörler arasında paranın dolaşımının yol açtığı durumların ilginç olduğunu kaydetti.

Bunlardan ilkinin, bir ülkenin başka bir ülkedeki yatırımlarının ve bu yatırımların arkasındaki büyük şirketlerin ülke ekonomisine etkileri olduğunu belirten İmga, "Para bir ülkeden başka bir ülkeye hareket ettiğinde uluslar arası sermaye dönüşmektedir ki gönümüzde bu sermaye miktarı 1 trilyon Doların üzerindedir. İkincisi ise doğrudan yatırımı niteliğinde olmayan sıcak paranın dolaşımıdır. Bilişim teknolojisindeki sağladığı kolaylıklarında etkisiyle kolayca yer değiştirebilen sıcak para menkul kıymetler borsalarını, bankacılık sistemini dolayısıyla ekonomik sistemi kırılgan hale getirmiştir. Geçen Amerika Birleşik Devletleri'nde başlayan ve etkileri diğer ülkelere yayılan küresel finans krizi de bu etkiden kaynaklanmıştır." dedi.

İmga, finansal sistemdeki kaynak bolluğu ve kaynakların karlı alanlara, konut sektörüne kredi olarak aktarılmasının, bu alandaki talep patlamasına bağlı olarak gerçek olmayan değer yükselmesine yol açtığını belirtti. Vali Haluk İmga, kredilerin geri dönmemesi ve konutların gerçek değerinden satılabilmesi, bankacılık ve sistemden kaynak sağlayan şirketleri krize soktuğunu, küresel bağlantıları nedeniylede krizin diğer ülkelere de yayıldığını ifade etti.

İmga, AKÜ'nün ev sahipliğinde yapılan 13. Ulusal Finansal Sempozyumunun yaşanmakta olan küresel finans krizinin etkilerini ve etkilerden nasıl korunacağını, krizin nasıl aşılacağını ele alacağını ve konuya ışık tutarak belli çözümleri önereceğine inandığını sözlerine ekledi.

Finans Bilim Platformu Başkanı Prof. Dr. Cevat Sarıkamış da bu sempozyumu 3 seneden bu yana yürüttüklerini söyledi. Sempozyum sayesinde ülkede çok başarılı, faydalı, ülke çapında yararlı işler yaptıklarına inandığını dile getiren Sarıkamış, bu çalışmaların üniversiteler tarafından da desteklendiğini bildirdi.

Panel başkanlığını Finans Bilim Platformu Başkanı Prof. Dr. Cevat Sarıkamış'ın yaptığı sempozyumun öğleden önceki bölümünde Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kesik, Devlet eski Bakanı Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Ayfer Yılmaz, Merkez Bankası ODTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Coşkun Küçükközmen ve Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Aslan küresel finansal krizler ve etkileri hakkında bilgi verdiler.

İki gün devam edecek sempozyuma, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga'nın yanı sıra Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altunta, bürokratlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00