• BIST 9786.33
  • Altın 3312.047
  • Dolar 35.943
  • Euro 37.4086
  • Eskişehir 0 °C
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 5 °C
  • İzmir 8 °C

1. Uluslararası Uzak Asya'dan Ön Asya'ya Eski Türkçe Bilgi Şöleni başladı.

1. Uluslararası Uzak Asya'dan Ön Asya'ya Eski Türkçe Bilgi Şöleni başladı.
1. Uluslararası Uzak Asya'dan Ön Asya'ya Eski Türkçe Bilgi Şöleni başladı.

Türk Dil Kurumu (TDK) ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) işbirliğiyle gerçekleştirilen "1. Uluslararası Uzak Asya'dan Ön Asya'ya Eski Türkçe Bilgi Şöleni başladı.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki şölene 12 farklı ülkeden 16 bilim adamı ve yurt içinde çeşitli üniversitelerden 31 bilim adamı katıldı.

Bilgi şöleni, uzak Asya'dan ön Asya'ya kadar eski Türkçe üzerine yapılan araştırmaları tanımak ve tanıtmak, ilgili bilim kuruluşları ve bilim adamları arasında işbirliği sağlamak, yeni araştırmalarla bilgi evrenimizi zenginleştirmek amacıyla düzenleniyor.

İki gün sürecek şölende eski Türkçeye yönelik özgün bilimsel çalışmalar farklı ülkelerden gelen bilim adamlarıyla paylaşılacak.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, açılışta yaptığı konuşmada, Türk dilinin köklerini, uzak geçmişini, yaşadığı gelişmeleri ve çeşitli özelliklerini konu alan bildirilerle binlerce yıllık geçmişine yolculuk yapılacağını söyledi.

Şöleni Türk dili tarihi açısından son derece anlamlı bulan Akalın, "Ömrünü Türk yazı dilinin en eski kaynaklarını araştırmaya adamış dil bilginleri, tarihçi ve edebiyat araştırmacılarının katılımıyla gerçekleştirilen bu toplantıya sunulacak bildiriler, Türklük bilimi çalışmalarında yeni bir soluk olacaktır." dedi.

Akalın, çağrılarına olumlu cevap verip, toplantıya katılan ve katkıda bulunan meslektaşlarına teşekkür etti.

AKÜ Rektörü Prof. Dr Ali Altuntaş da dünya dilleri arasında saygın bir yere sahip olan Türk dilinin inceliklerinin daha açık şekilde kavranabilmesi, zenginleştirilmesi ve gelecek nesillere aktarabilmesi amacıyla bu tür bilimsel etkinlerin desteklemesi ve düzenlemesi gerektiğini vurguladı.

Amaçlarının sadece Türk dili alanında değil, bütün alanlarda üniversiteyi bilgi üreten, paylaşan, bilimsel alanda söz sahibi bir kurum haline getirmek olduğunu belirten Rektör Altuntaş, "Bilim üretmenin bir yarış olduğu günümüzde Türk ve dünya bilimine yönelik atılacak her adımda üniversite bütün imkanlarını kullanarak her türlü desteği sağlamakla yükümlüdür." diye konuştu. Altuntaş, AKÜ olarak uzak ve ön Asya'ya eski Türkçe üzerine yapılan araştırmaları tanımak ve tanıtmak, ilgili bilim kuruluş ve adamları arasında işbirliği sağlamak ve yeni araştırmalarla bilgi evresini zenginleştirmek amacıyla düzenlenen geniş katılımlı bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardında Kırgızistan bilim heyetinden Prof. Dr. Çetin Cumagulov, TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın'a, Kırgızistan Cengiz Aytmatou Sosyal Akademisi'nin Akademiği Beratı ve Unvanı verdi. Yine Kırgızistan Bilim Heyetinden Kırgızistan Devleti eski sekteri Prof. Dr. Dastan Sarıgulov da AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş'a Kırgızistan milli giysisi Çapan Kalpak'ı hediye ederek giydirdi.

Bilgi Şöleni'nde AKÜ Halk Dansları Topluluğu 'Uzak Asya'dan Kocatepe'ye Türkler' konulu gösteri sundu. AKÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyat Bölümü Türk Dünyası Korosu'nun müzik dinletisinin ardında TÜRKSOY'un 'Uluslararası Türk Dünyası Arkeo-Art Resim Sergisi' ile AKÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyat Bölümü öğrencilerinin 'Yaşayan (KOK)TÜRK İşaretleri Sergisi'nin açılı yapıldı.

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00